Přeskočit na hlavní obsah

Vyučování hudby

I u nás má vyučování určitá pravidla a proto zde uvádíme informace:
SYSTÉM ŠKOLY
U začátečníků - především u malých dětí - se snažím začít nejdříve na zobcovou flétnu. Je to z toho důvodu, že se jedná o poměrně levný nástroj, na který se každý naučí velice brzy hrát písničky. Tím se předejde tomu, aby dítě ztratilo zájem hned v začátku docházky. Pokud se totiž začne hned s náročnějším nástrojem, dá se předpokládat, že trvá až několik měsíců, než žák zahraje něco, co se dá poslouchat a co ho baví. Za tuto dobu může získat nechuť cvičit a přestane jej učení bavit. Muzika se musí dělat s radostí, násilím dosáhneme většinou opaku.
Nikol

Jako základ pro další postup postačí přehrát dva díly školy na flétnu doplněné duety a přednesovými skladbičkami. Toto průměrný žák zvládne asi za dva roky. Na flétně se naučíme být trochu muzikanti a zvykneme si především plnit úkoly a pravidelně cvičit. Také se pozná, zda dítě k muzice je, nebo není. Pokud by se např. začalo zakoupením drahého klavíru a pak by se ukázalo, že dítě nechce hrát / což se také stává a je to normální, protože každý není na muziku /, tak pak rodiče musí řešit, co s klavírem udělají a litují zbytečné investice. Proto před zakoupením dražšího nástroje je lépe dítě bez velkých výdajů trochu prověřit. Teprve když je pravděpodobné, že to má cenu, tak uvažovat o pořízení nástroje.
S flétničkou to jde poměrně rychle i s předškolními dětmi, každý týden se udělá několik nových písniček a je vidět výsledek. Dítě, které dostatečně "dozraje" na flétničce, může plynule přejít na další nástroj.
V praxi to vypadá tak, že přijde na hodinu, většinu času se zabýváme nadále flétnou a v poslední části hodiny začneme s přípravou hraní na kytaru nebo klavír. Postupně se dokončuje látka z flétny a rozšiřuje se prostor pro nový nástroj. Dítě tak stále hraje a přitom překoná nejhorší fázi začátku na nový nástroj. U starších dětí, nebo dospělých žáků je situace samozřejmě jiná. Je možné vše rozumově vysvětlit a starší člověk to většinou pochopí. To u malého dítěte téměř nikdy nelze.
Vyučovací hodina je jednou týdně, u začátečníků je kratší, později se prodlužuje dle potřeby. hudební teorie se probírá současně s hraním. Spojuje se s praxí a učí se právě to, co se potřebuje. Tím se šetří nejen čas, ale žák i lépe chápe souvislosti. U malých dětí se probírají jen základní věci, s přibývajícím věkem se jde více do podrobností. Pokud je někdo mimořádně nadaný a chtěl by hudbu studovat, dělá se s ním mimořádná příprava z teorie na zkoušky. Aby se z člověka stal opravdu hudebník, musí projít i praxí v hudebních souborech, či kapelách. Hudební soubory nejenom dávají motivaci pro učení, ale dělají i reklamu každé škole. K založení je ovšem nutno nejprve vychovat budoucí členy. Tuto věc samozřejmě chystáme, ale je to věc budoucnosti.


Komentáře

  1. Já osobně se k hudebním školám nestavím negativně, ale myslím, že by se měli učitelé více zaměřit i na praktickou stránku hraní. Je fajn, že tam naučí mladého virtuoza, ten ale pak ani neví, jak vybrat struny na elektrickou kytaru. Sice na ni zahraje ty nejtěžší party, ale pokud mu ji nezapojíte a nedáte do ruky, tak si ani neškrtne.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dobrý den

 Partneři: Povinné ručení, autoinzerce Plánované uzavírky prodejny: aktuální informace jsou uvedeny na    http://www.musicinstruments.cz Vítáme Vás v prodejně hudebních nástrojů, která se již po krátké době od otevření v červenci 2006 stala jednou z nejvíce navštěvovaných v tomto kraji. Pokud Vás zajímá cokoliv ohledně muziky, věříme, že nebudete litovat osobní návštěvy, kromě prodeje poskytujeme i poradenství a servis. Poznámka: bohužel zmizely všechny obrázky, které zde byly, snad nám je správce vrátí... Pro získávání informací o zboží a případný internetový nákup můžete také navštívit náš e-shop zde: http://www.musicinstruments.cz .......vchod do prodejny poznáte podle této kytary: Naším cílem není jenom samotný prodej a servis, ale tato prodejna by měla být i místem, kde se setkávají muzikanti. A když to tak je, může se Vám stát, že si tu i nečekaně zahrajete, najdete spoluhráče do kapely a potkají Vás jiná podobná překvapení. Vyšlo CD Svět čarodějů písničkářky AMELANCHY CD obsahu

Výroba CD

Ukázka z kompletování CD "Modrá naděje". Náklad byl 500 ks a cena výroby včetně potisku CD sítotiskem je kolem 24.000 Kč. Samozřejmostí je při vydání CD licenční smlouva s OSA a s autory, takže každé dílo je chráněno autorskými právy.

Opravy nástrojů a montážní práce č.1

Provádíme opravy především dřevěných nástrojů (kytary, smyčcové, potahování smyčců) a ladění, údržbu a opravy klavírů. Pokud je to možné, snažíme se udělat nebo zprostředkovat i jiné opravy. Opravárenská dílna se nachází v Podsedicích. Na tomto místě budeme ukazovat některé opravy, které se v Litoměřicích vyskytly: Ulomená hlava kytary před opravou. A stejná kytara po opravě - bylo nutno provést i povrchové úpravy laku v místě zlomení a zavedení vyztužovacího "šteftu" zezadu - viz šipka. Cena opravy včetně nových strun Savarez 620,-Kč. Uražený krk kontrabasu po pádu před opravou. Přilepení a vystužení krku vnitřní vložkou není tak zcela snadné, neboť se musí správně nastavit úhel, aby vyšla správně budoucí poloha strun. Pomáhá a radí přitom i kolegyně Asta... A je to hotové - požitek ze hry na opravený nástroj kazí jen někteří nekulturní posluchači: (Cena opravy 952,- Kč) Drobné seřizování flétny stojí kolem 100,- Kč. Další malé práce na kytaře: Výroba ebenového pražce na 12t